2008. január 6., vasárnap

Taurus zene

Az aszinkron motorok teljes mezős üzemében a frekvencia és a feszültség egyenletesen növekszik, mezőgyengített üzemében a feszültség állandó, a frekvencia növekszik.
A szabályzással beállított szliptől fog függeni az áram nagysága.
A ferkvencia alacsony motorfordulatszámnál alacsony, a motor tehetelensége kicsi. Ilyenkor célszerű közel színuszos áramalakot a motorba tuszkolni, ezért a félvezetők ki-be kapcsolásával a fázistekercseket a pillanatnyilag szükséges motorfrekvencia többszörösével kapcsolják a közbenső körbe pozitív, illetve negatív polaritással, hogy az átlagérték alakulása adja ki a színusz alakot.
Ennek az ide-oda kapcsolásnak a frekvenciáját - bizonyos határok közöt - szabadon meg lehet választani. Ha szabadon választhatunk, ez nem csak fix hangmagasságnak megfelelő - dó, vagy mi, vagy re - hanem változó - dó, ré, mi, vagy bármilyen más dallam - lehet. A vastesttel rendelkező készülékek (trafó, fojtótekercs, vontatómotor) és a tekercsek a villamos áram dinamikus hatása miatt a tápfrekvencia összes összetevőjének megfelelő frekvencia szerint fognak rezegni, ezt teljesen elnyomni, kiküszöbölni felesleges, és nem is lehet.
És amit nem nyomtak el a szerkesztők, azt halljuk.

© Vendégsín

Nincsenek megjegyzések: